• Over Ervaringswijzer
  • Steun ons!
  • Ben je al lid?
  • Contact
  • Hulplijn
  • Zoek op trefwoorden Hoe werkt het?
Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

CliëntenAtlas

Geheugenwinkel Breda 

Werkervaring
De geheugenwinkel, wat is dat?
Geheugenwinkel Breda
Nieuwe Prinsenkade 28
4811 VC Breda
De Geheugenwinkel Breda is een goed toegankelijke winkel, gelegen in het stadscentrum, voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen.
Geheugenproblemen kunnen te maken hebben met de leeftijd (ouderdomsvergeetachtigheid), maar kunnen ook veroorzaakt worden door dementie of door niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit kan tot gevolg hebben dat mensen zich onzeker of angstig gaan voelen, of in een sociaal isolement raken.
Het doel van de Geheugenwinkel Breda, waar ik een tijd heb gewerkt, is om mensen met geheugenproblemen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid te laten behouden en deel te laten nemen aan de maatschappij. Dit gebeurt door middel van het aanbieden van objectief advies, informatie en hulpmiddelen.

Informatie, advies en producten                                                                                        

Iedere middag kun je de winkel vrijblijvend bezoeken en in gesprek gaan met een van de medewerkers. Zij geven je informatie en advies over geheugenproblemen. Hierbij kun je denken aan advies over een prettige en zinvolle dagbesteding, maar ook aan ondersteuning van je mantelzorger. Tevens kunnen de medewerkers je verwijzen naar zorg- en welzijnsvoorzieningen in de regio Breda. In de geheugenwinkel kun je ook van alles kopen: spelmateriaal voor geheugentraining; praktische hulpmiddelen zoals klokken met een kalender en medicijndozen met alarm; boeken over geheugenproblemen, zoals dementie en niet-aangeboren hersenletsel.

Kenniscentrum                                                                                                                      

De Geheugenwinkel Breda richt zich op iedereen met een geheugenprobleem en zijn/haar mantelzorger. Daarnaast kunnen vrijwilligers, hulpverleners en geïnteresseerden er gerichte informatie en advies halen. De Geheugenwinkel Breda bundelt kennis rond geheugenproblemen en maakt dit op een praktische wijze zichtbaar: het wil een kenniscentrum zijn voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen, zowel persoonlijk, in de directe omgeving als in de hulpverlenersrelatie.

Niet aangeboren hersenletsel                                                                                                       

Ik ben in de geheugenwinkel gaan werken naar aanleiding van een advertentie die ik via de vacaturebank had gekregen. Wat me er vooral aansprak, was dat men zich er niet alleen met problemen als dementie bezighoudt, maar ook met niet aangeboren herenletsel. Ik heb zelf namelijk een geheugenbeschadiging opgelopen nadat ik een lithiumvergiftiging had gehad. Mijn eigen ervaring met betrekking tot het werken in de winkel is dat je merkt dat veel mensen het een grote stap vinden om überhaupt naar binnen te gaan! Mensen erkennen op dat moment dat ze een serieus probleem hebben en worden daar plots met hun neus op de feiten gedrukt! De cliënten krijgen als het ware een spiegel voorgehouden. Wat mij voldoening gaf, was mensen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen en hen een goed sluitend advies te geven.
Martine Schreuder
8 december 2011
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.