• Over Ervaringswijzer
  • Steun ons!
  • Ben je al lid?
  • Contact
  • Hulplijn
  • Zoek op trefwoorden Hoe werkt het?
Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

CliëntenAtlas

Mindfulness training bij Mentrum 

Cursussen
Mindfulness training
Mindfulness training bij Mentrum
Schonerwoerdstraat 4
1107 GB Amsterdam
T
020 - 590 13 30
E
W
op verschillende lokaties Zuid oost en Diemen
Een verslag van acht bijeenkomsten onder leiding van een Zen-therapeut en een gedragsdeskundige.
''Je wordt geacht elke dag huiswerkopdrachten te doen. Door die oefeningen leer je beter naar jezelf te kijken en je meer te concentreren op het hier en nu. Ik heb er veel van geleerd en heb door deze therapie een mildere kijk op mijzelf en mijn omgeving gekregen.''
Ontspanning vinden
Mindfulness, aandachttraining, is een training waaraan iedereen mee kan doen, maar wel voornamelijk gericht op mensen die gevoelig zijn om een depressie te krijgen. Bij verslavingsproblemen echter is deze contra-geïndiceerd. Aan de training zijn verder geen kosten verbonden, mits je verzekerd bent. Uitgangspunt aan het einde van de training is, dat je geleerd hebt om vriendelijker, opener en milder ten aanzien van je omgeving en jezelf te zijn. Bovendien zou het dan mogelijk 'moeten' zijn dat er ontspanning optreedt. Doordat je je aandacht meer richt op hedendaagse gebeurtenissen i.p.v. op heden en/of verleden.

Anti-depressivum
Er wordt wel van je verwacht dat je thuis dagelijks 45 à 60 minuten besteedt aan huiswerk. Doordat deze training heel praktisch in elkaar zit, moet je de oefeningen voortzetten. Het is geenszins een theorie, die je opdoet. De training Mindfulness is ontwikkeld door een medisch specialist in Amerika. Het is een ontmoeting tussen oost en west, die ook effectief bleek voor mensen die aanleg hebben om depressief te worden. Via yoga, meditatie en wijsheid ontwikkel je jezelf. De insteek is, dat spanning en stress verminderen. Ook zou je meer aandacht voor het hier-en-nu moeten hebben. Zo kan je voorts toekomstige problemen helpen voorkomen.

Inhoud van de training
Acht weken zijn er trainingen van 2,5 uur in een groep van ongeveer tien deelnemers. Het accent ligt op het doen van ademhalings- en meditatie-oefeningen, een bodyscan en zittende en liggende yoga. Ook wordt het huiswerk, het doen van oefeningen dus, wekelijks geëvalueerd. Daarbij helpt een huiswerkformulier, waarop je aantekeningen kan maken naar aanleiding van het doen van de oefeningen. De training wordt gegeven door twee sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen. Eén van hen is gedragstherapeutisch medewerker en de ander heeft ervaring met Vipassana meditatie. Er is een korte pauze.

Verbeteringen
Momenteel zit ik lekkerder in mijn vel wanneer ik yoga- en/of ademhalingsoefeningen doe. Ook heeft het me enorm geholpen om een goede houding te ontwikkelen bij het zitten, met je hoofd, nek en rug in één lijn. Eén onderdeel van de training is de bergmeditatie, welke ik doe als ik me zeer slecht in mijn vel voel zitten. Ik zie deze dan als een aanmoediging. Verder heeft het me geholpen situaties 'makkelijker' te accepteren en niet te proberen er meteen iets aan te 'moeten' doen, door het eerst te registreren alvorens te reageren. Deze training kan je op meerdere plekken volgen. Ik heb het gevolgd bij het LTP van Mentrum.
Azzurra
20 februari 2009
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Reacties:

kwakzalverij

Elke vorm van spiritualiteit uit de psychiatrische hoek valt erg te betwijfelen. Er is sowieso een hoop kwakzalverij op het gebied van spiritualiteit. Binnen de psychiatrie hebben de behandelaars vaak een erg eenzijdige kijk op hun patienten en heb je nogal snel de kans om als een soort van chemische afvalbak te fungeren. Het proberen kalm te houden in combinatie met boeddhistische cliche's lijkt mij persoonlijk zeer slecht voor je spirituele ontwikeling.

Rem, 12 november 2015
Verslaving contra-indicatie?

Ik ken iemand met verslavingsproblematiek bij wie mindfulness juist wel aangeraden werd door het mentrum. Vreemd he?

simba, 7 december 2014
Mindfulness ook geschikt voor angststoornissen?

Ik heb wel eens ergens gelezen dat Mindfulness ook heel goed werkt bij angststoornissen.
Maar daar heb ik in dit artikel niets over gelezen.

Bert, 22 oktober 2009