Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

Alette Budgette: goedkoop boodschappen doen

Alette Budgette gaat over alledaags rondkomen en meer doen met minder geld

Hoi, welkom bij het allereerste Alette Budgette blog.
Ik heb besloten om geen tweede blog te starten op Ervaringswijzer, dat wordt me te veel. In plaats daarvan noem ik mijn budgetblogs Alette Budgette. Als je dan bij de zoekfunctie Alette Budgette intikt, krijg je ze allemaal op een rij. Tussendoor blijf ik algemene blogs schrijven.

Tot nu toe heb ik de volgende onderwerpen bedacht
-goedkoop boodschappen doen
-hoe houd je overzicht over je financiën
-goed gekleed zonder financieel leed

En ik begin maar bij het begin: goedkoop boodschappen doen. Want eten en drinken moeten we allemaal.

Mijn eigen aanpak

Ons maandbudget voor boodschappen voor twee personen is ongeveer € 375. Dat is niet alleen eten, maar ook toiletpapier, deodorant, tandpasta, schoonmaakmiddel, shampoo, wasmiddel, zeg maar de non-food.

Wij gaan bijna nooit samen uit eten. We halen wel soms af. We wonen namelijk tussen een heel lekkere Surinamer en een heerlijke pita gyros afhaalzaak in. Maar mijn streven is om alleen Surinaams of pita gyros te halen als we er echt zin in hebben. Dus niet vanwege gemakzucht of een slechte planning.

Overigens is het bijna onmogelijk om "niks in huis te hebben" nu onze buurtsupers allemaal op zondag open zijn. Maar dat terzijde.

Ik kook zeven dagen in de week. Mijn man vervult andere belangrijke taken in ons huishouden. Bij mijn kooktaak hoort, dat ik de inkopen doe. Ik fiets eens per week naar de Turkse groenteboer en laad daar een kilo's groente en fruit in de fietstas, ongeveer wat we opkrijgen voor het gaat bederven. Dit leg ik allemaal in schalen op tafel in de keuken. Als ik het in de koelkast leg vergeet ik namelijk wat ik heb. Op basis van de groente op tafel koop ik per dag vlees of een vleesvervanger. Aardappelen, couscous, rijst en pasta heb ik standaard in de kast. Restjes verwerk ik de volgende dag.

Wat kost dat? Ik geef € 20 euro per week uit aan groente en fruit. Gerekend over een maand is dat € 86
Vlees of vleesvervanger, ik denk per dag gemiddeld € 1,50 per persoon, is € 93
Couscous, rijst, pasta, aardappelen: werkelijk geen idee. Maar dit is zo goedkoop dat ik met € 15 per maand al heel ruim reken denk ik. Totaal € 194, zeg maar € 200
Brood, beleg, koffie, melk, yoghurt en muesli schat ik op € 80 per maand. Totaal dus € 280 aan levensmiddelen.

Maar je geeft toch € 375 uit, hoor ik jullie nu vragen. Ja, inderdaad: aan de non-food, aan kattenvoer en kattengrit, aan nootjes en chips en koek en chocolade en drank, en soms kunnen er zelfs nog verjaardagscadeautjes af van dit budget.

Alcohol drinken we niet dus dit is alleen voor gasten. Ook nootjes, chips, chocolade etc koop ik in principe alleen als er mensen langskomen.

Algemene tips

Mijn beste budget-tip aan iedereen is: kook zelf. En als je het niet kunt, leer het dan.
Koop zo veel mogelijk groente van het seizoen.
Koop zo veel mogelijk onbewerkte groente, dus lekker zelf snijden.
Kijk voordat je naar de winkel gaat wat je nog in de kast hebt.
Doe restjes in een bakje in de koelkast, vaak kan je het vrij gemakkelijk "opwaarderen" naar een nieuwe maaltijd.
Bedenk een systeem wat voor jou werkt en wat aansluit bij de winkels die je in de buurt hebt. Om 17.30 naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn gaan en daar hongerig een snel-klaar maaltijd meenemen, is  duurder dan vooruitdenken en plannen.
Als je een uitkering hebt, maak dan gebruik van je tijd door bijvoorbeeld in de middag al een stoofpot op te zetten, bieten te laten garen, enzovoorts.
Wie er nog meer tips heeft, is van harte welkom deze hieronder achter te laten!

Alette, 5 november 2012

Reacties:

Voor €120 per maand rondkomen is een sport geworden

Als
nét afgestudeerd beeldend kunstenaar, heb ik van besparen op de
boodschappen jarenlang een topsport moeten maken. Zo deed ik een hoop
ervaring op.

Besparen op de boodschappen is niet alleen
fijn voor je portemonnee, maar is vaak ook een vorm van ecologisch
leven. Minder inkopen dringt vaak voedselverspilling terug. Ook zijn
verse groenten en fruit van de markt vaak goedkoper, haal je minder
verpakkingsmateriaal in huis en krijgen de minder perfecte groentjes
ook een kans (de supermarkt gooit deze producten vaak weg). En zo
blijft er ook geld over om (een deel) van de boodschappen biologisch
in te kopen.
Nog meer tips kan je hier vinden:

http://www.artyfartyfarm.com/?page=12-bespaartips-voor-boodschappen

Arty Farty Farm, 13 maart 2015
35% stickers en dubbele maaltijden.

Kan nog het volgende toevoegen aan de bijdragen van een ieder:

het loont, om bijv. eens per week een dubbele maaltijd te koken de volgende dag aangevuld met en verse salade. Macaroni met Ui en Mixgroentes kun je al voor plusminus E.3,50 voor twee personen voor twee dagen koken.
Als geen zin in koken of laat thuis is de 35% sticker bij Alb Heyn een uitkomst (voor 2.50 e. gemiddelt krijg je dan een insta maaltijd voor de magnetron).

Als basistip hier nog een extraatje: Een surinaamse afhaal roti mag niet meer dan E. 5.00 kosten, en voor zelfde bedrag krijg je ook afhaal kip + groente + bamiof mihoen van 600 gram.
In de grote stad kun je als je goed kijkt een zeer goedkope maaltijd vinden van tussen de 2.50 tot 3.50 e voor een Doner KIp/Schaap/Lam met saus en ui, sla en augurk. Doner broodje.
Bij mij op de hoek voor e. 2,65 voor zo n 400 gram vlees.

Zie erg uit na je blog over hard core budgettering finances Aletta
Met name de verzekeringen en donaties /clubs/ contributies/ energie zuinig etc. hebben mijn aandacht.

afca, 19 november 2012
Een hele goede zet

Ik ben blij dat je dit heb geschreven, ik ben zelf ook iemand die goedkoop boodschappen doet. Ik ben niet een A-merken persoon op pindakaas na. Maar ik heb weer tips gelezen, die ik ga gebruiken.
Je bent goed bezig. Als je wilt, ik ken elke goede sites over budget koken.

Gr. Tim

Tim Traas, 14 november 2012
Je kan het zo duur maken als je zelf wilt

Hoi Alette,
Leuk en zeker belangrijk yhema wat je aankaart. Zelf moet ik van €280,- voor 2 personen per mnd. zien rond te komen, en dat gaat me goed af. Je kan, zoals je het zelf zegt, van restjes een nieuwe maaltijd maken. Soms hou ik per mnd. zelfs over en ga dan samen met met kind wat lekkers halen. Ik kook elke dag vers en haal ook elke dag mijn boodschappen. Ik weet bijv. waar ik goedkoop en goed vlees of kip kan halen en op de markt haal ik dagelijks verse groenten. Rijst, aard, meel (voor eigengemaakte pasta's), uien, knoflook en kruiden heb ik altijd op voorraad. Als je een weekmenu maakt, is het ook handiger om van daaruit je boodschappen te doen. Een tip: maak altijd een boodschappenlijstje en wijk hier niet van af. Zo blijf je ook altijd binnen je budget en voordat je ingaat op aanbiedingen, even uitrekenen of het werkelijk goedkoper is. Dagelijks boodschappen doen hoeft niet duurder te zijn.

Groet, Els

Els, 10 november 2012
Aardappels kun je ook in de schil eten

Nou Angela toch! Foei! :-)

Aardappels in de schil zijn ook heel lekker.
In blokjes snijden, olijfolie + kruiden + knoflook erdoor husselen (met je handjes) en dan 25 minuten bij 180 graden op een bakblik in de oven.
Lekkkeerrrrrrr

Groetjes van Alette

Alette Jurgens-van Bentum, 9 november 2012
onbewerkt

Ja, onbewerkt voedsel....ik had het er met mijn SPV ook al over. Ik zei dat ik het niet voor mij zag dat ik aardappels zelf zou schillen. Ze moet me wel een heel verwend nest hebben gevonden.

Groetjes,

Angela

Angela Brederije, 8 november 2012
reactie

Hallo Alette budgette,

Leuk dat je over diit thema schrijft. Goeie tips! Wij zijn met ons tweeen, en ik maak elk weekend een weeklijstje wat we eten, en een boodschappen lijstje. Mijn man Joop doet de boodschappen maandags, en kookt sinds een aantal jaren ook dagelijks. Als je 1x per week boodschappen doet, , geef je minder uit, dan dat je dagelijks gaat. Ook kijken we naar aanbiedingen in de folders. Ik rook, maar sinds een paar maanden haal ik een blik shag, en draai ik zelf sigaretten. Dit scheelt 20 euro per week. Succes met je blogs.
Gr.
Ineke

Inez3055, 6 november 2012
Terug naar het overzicht
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.