Durf te gaan voor wat je echt wil

Simone (37) was gevlucht voor haar gevoelens. Reiki bracht haar daarmee weer in contact. Deze heilzame methode wil ze graag met anderen delen in haar praktijk 'Lekker Jezelf'. Zij is nu volop bezig met het opzetten van haar eigen praktijk voor echte me-time.

In 2003 volgde ik mijn eerste reiki cursus, geïnspireerd door mijn moeder, die inmiddels al de tweede graad had. De eerste kennismaking was interessant, maar pakte mij niet zoals nu. Dat kwam pas vele jaren later, nadat ik burn-out raakte. Tijdens een therapie kwam bij mij het idee op om reiki opnieuw op te pakken.

Reiki is een spiritueel onderwijssysteem en een healingmethode. De een richt zich meer op het ene aspect en de ander op het andere. Dat wil zeggen dat sommigen Reiki als een helingmethodiek onderwijzen en anderen als een spirituele methodiek. Reiki is voor mij beiden. Het helpt mij bij mijn persoonlijk ontwikkeling in alle aspecten van mijn leven. Daarnaast bevordert het mijn zelfherstellend vermogen.

Nuchter en simpel

Ik voel me aangetrokken tot Reiki omdat je er niets aan hoeft toe te voegen. Het gaat er om de energie te laten stromen waar hij dient te stromen. Ikzelf doe niets anders dan mij als kanaal beschikbaar stellen. Voor mij zit er een bepaalde nuchterheid in. Juist omdat het zo simpel is. Bovendien kan je het overal doen; ook jezelf kan je behandelen terwijl je gewoon zit of ligt.

Mijn jeugd was behoorlijk onrustig door het bewogen huwelijk van mijn ouders. Mijn vader is alcoholist. Op mijn twaalfde gingen zij uit elkaar en verhuisde mijn vader naar Portugal. Ik vluhtte in presteren. Dat lukte; ik mocht zelfs twee klassen overslaan. In mijn eindexamenjaar kreeg ik echter last van paniekaanvallen. Deze wist ik in toom te houden met kalmerende medicijnen.

Opgebrand

Door hard werken kwam ik zo’n tien jaar geleden in de reclame, waar ik een goede functie kreeg. Dat ging goed tot ik in 2009 doordraaide. Ik kon geen nee zeggen, ik was grenzeloos, altijd druk en bezig voor anderen en bezig met de buitenwereld. Tot ik dus instortte. Ik kon niets meer. Ik wist niet eens meer wat ik wilde eten. Ik voelde niets meer. Niet eens dat ik honger had of moe was. Dat was de prijs die ik moest betalen voor het jarenlang negeren van mijn gevoelens.

De burn-out veranderde in een depressie, mijn wereld werd steeds kleiner, ik wilde niemand zien en had weinig om handen. Op een gegeven moment ging ik in groepstherapie. Via deze therapie kwam ik in aanraking met het 12-stappen programma van de Anonieme Acoholisten (AA). Ik voelde me eindelijk ergens thuis en begrepen. Die mensen begrepen mij, ook al kon ik me het eerste half jaar niet uiten. Ik vertrouwde niemand en durfde niets te voelen. Pas na een half jaar leerde ik langzaam me te uiten en dichter bij mijn gevoel te komen.

Het idee

Een van de stappen van de AA gaat over doen waar je je goed bij voelt. Toen ik daarover nadacht wilde ik Reiki weer gaan oppakken. Ik zocht een omgeving waar ik kon oefenen en kennis kon delen. In Amsterdam was er maar één iemand die zoiets aanbood en niet erg vaak. Ik dacht: laat ik het zelf organiseren. Zo heb ik de ‘Reiki Share & Get Together’ groep opgericht. Als er een vraag is en jij hebt daar als enige antwoord op, dan is de kans groot dat je een afzetmarkt hebt.

Marketing

Ik kom natuurlijk uit de reclame en weet dat ik mijn product met free publicity aan de man moet brengen. Als een echt pr monster ben ik in mijn nieuwe plaats meteen allerlei andere kleine ondernemers gaan benaderen om mee te barteren (=handel "met gesloten beurs" ) en te samenwerken. Dit kost niets en creëert gelijk mond tot mond reclame. Daarnaast heb ik mij ter beschikking gesteld voor events. Bijvoorbeeld de ‘Hoge hakken race’, waar ik aan het einde een gratis voetmassage aanbood. Het kostte mij niets, maar ik kwam wel met een filmpje op internet en ik stond in twee kranten.

Mijn reikimaster heb ik leren kennen via een meditatiecursus. Hij bood zijn reikibehandelingen aan via een website voor de expat (een expat of expatriot is iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid) community: www.meetup.com. Die doelgroep spreekt mij enorm omdat ik zelf een internationale achtergrond heb. Daarom besloot ik via deze website een eigen community te starten voor reiki practitioners en reiki lovers. De investering was slechts 55,- euro per jaar, het lidmaatschap zeg maar. Daar komen aardig wat mensen op af. Maar ook via via krijg ik veel klanten.

Zelfherstellend vermogen

Ik heb vaker gehoord dat ik een soort innerlijke wijsheid heb waardoor mensen het fijn vinden om met mij te praten. Om dit zo hardop te zeggen vind ik niet gemakkelijk, maar ik begin er stilletjes aan steeds meer in te geloven. Ik geloof in het zelfherstellend vermogen van de mens. Er bestaat een Joodse anekdote dat gaat als volgt: “Er kwam een hongerige man aan de deur die om eten vroeg, men kon hem een vis geven, maar liever leerde zij hem vissen.” Zo is dat voor mij ook. Ik help mensen om zichzelf te helpen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die innerlijke wijsheid in zich heeft, maar men moet er wel contact mee willen en kunnen maken. Ik denk dat veel mensen in een soort aangeleerde hulpeloosheid verkeren; men vraagt liever alles in plaats van zelf naar een oplossing te zoeken. Om aanspraak te maken op je innerlijke wijsheid, moet je wat doen. Regelmatig mediteren bijvoorbeeld. Als je een ‘six pack’ wilt, dan zul je vaak naar de sportschool moeten om het gewenste resultaat te krijgen. Zo ook om mentaal en emotioneel in balans te zijn. Daar is mentale fitness voor nodig.

Mijn ego heeft me lang van dit pad weerhouden. En de angst voor het onbekende. Ik bleef steeds kiezen voor de snelle wereld, terwijl ik veel eerder naar mijn gevoel had moeten gaan en de zachtheid had moeten omarmen. Sinds ik mijn verleden onder ogen ben gaan zien, is dat steeds meer aan het veranderen. En het maakt me niet meer uit wat anderen daarvan denken.

Simone

tags: 

Lees de interviews:

tags: