Liefhebben is te leren

liefhebbenistelerenErnestine (27) stortte letterlijk in toen nadat haar partner het met haar uitmaakte. Zij ontdekte dat ze niet wist wat 'liefhebben' inhield. Om er weer bovenop te komen, gooide zij haar leven radicaal om.

'Als ik denk aan mislukken dan kan ik denken aan de drie master programma's die ik niet heb afgemaakt. Wat me echter echt pijn doet, is dat ik er niet in ben geslaagd om lief te hebben. Toen mijn partner het uitmaakte was ik in shock: ik hield toch van hem? Het gebeurde in de week dat mijn vader overleed. Ik kon daar een symbolische betekenis in zien, omdat mijn gedrag erg lijkt op dat van mijn vader: manipuleren, schuldgevoelens aanpraten en kleineren.

De stemmetjes die me altijd al hadden verteld dat ik een monster was, namen compleet bezit van me. Het einde van die relatie was voor mij het ultieme bewijs van mijn onwaardigheid. En ik voelde me compleet machteloos om er iets aan te doen. Een liefdevolle relatie bestond voor mensen als ik kennelijk niet. Ik kon totaal niet meer functioneren. Soms lag ik na een douche naakt op de badmat met angstige gedachten. Ik kon domweg niet opstaan.

Ik liet alles achter me

We hebben allemaal wel ideeën over mislukken. Vaak gaat het dan om maatschappelijke dingen zoals carriere maken en een partner hebben. Ik zou bijvoorbeeld nog geen twee dagen kunnen werken. Vroeger schaamde ik me hiervoor. Nu laat ik mijn eigenwaarde niet meer afhangen van uiterlijke waarden. Maar het hebben van een relatie was een authentieke wens, en het idee daarin mislukt te zijn, breekt me.

Om te overleven, ben ik het radicaal anders gaan doen. Ik liet alles achter me: mijn huis, mijn opleiding, mijn familie en ik ben vervolgens voor een paar maanden naar Spanje vertrokken. Een gigantische stap, zeker voor iemand met een angststoornis, maar ik had het gevoel dat ik geen keus had. Het moést anders. Ik besloot mijn intuitie te volgen. Ik heb in Nederland veel therapie gedaan, maar ik vond het te beperkt. Ik zocht iets diepers.

Dharma

In Spanje heb ik een cursus over engaged buddhism gevolgd, gemediteerd, een deel van de Camino gelopen en een solitary retreat gedaan. Dit alles om beter te worden. Ik zou ermee stoppen als het niet zou lukken, maar ik wilde het in ieder geval geprobeerd hebben.
Uiteindelijk heb ik door mijn zoektocht de Dharma gevonden ' de boeddhistische spirituele leer.

Dat is mijn redding geweest. Je hebt vaak geen controle over wat er in je leven gebeurt. Wat ik wel kan doen is veranderen hoe ik daar mee omga. Door het trainen van je geest. Dat is voor mij de kern van de Dharma. Dat idee geeft mij zoveel rust en vrijheid. Ik ben nu redelijk stabiel en ik begin zelfs weer te denken over een toekomst.

Ik had gelukkig ook de financiële middelen. Daarnaast ontving ik veel steun van mensen om me heen. Wel heb ik mijn eigen beslissingen genomen. Het is heel moeilijk voor iemand die zijn eigen 'mind' niet vertrouwt om toch te besluiten haar intuitie te vertrouwen. En ik ben er trots dat op dat ik mijzelf uit deze crisis heb weten te vechten. Dit te hebben overleefd, is mijn grootste prestatie tot nu toe.

Teleurstellingen aanvaarden

Het is wel hard werken. Het begint met eerlijk naar jezelf kijken. Daarvoor zat ik vast in de slachtofferrol. Kritiek kon ik niet verdragen. Ik had al zo weinig zelfvertrouwen. Het eerlijk naar mezelf kijken, betekende in mijn geval: het onder ogen zien van het effect van mijn angst en depressie op anderen. Dit dwong me mezelf af te vragen waarom mijn partner zich niet veilig voelde bij mij.

ls je eerlijk naar jezelf kijkt kom je ook teleurstelling tegen. Mijn jongere ik had fantastische plannen maar in plaats daarvan was ik vijf jaar kwijt aan psychische problemen. Dat doet nog steeds pijn. Maar hoe meer ik mijn teleurstelling leer te voelen, des te makkelijker het wordt. Het is zwaarder als je ertegen blijft vechten. We moeten allemaal leren omgaan met het rauwe gevoel van teleurstelling. De muzikant en liedjesschrijver Leonard Cohen heeft over een manual for defeat.

Successen vieren

Ben je eerlijk over je teleurstellingen, dan mag je ook je successen vieren. Laatst was ik op de vijfennegentigste verjaardag van mijn oma. Tijdens het diner besefte ik hoe fijn het was om daar bij te zijn. Dat was me een jaar geleden niet gelukt. Dan deed ik of ik erbij was; maar in werkelijkheid was ik obsessief bezig met mijn ex. Ik stuurde het gesprek daar ook snel heen, want ik moest het daar over hebben. Mijn familie en vrienden hebben heel wat te verduren gehad. Mensen voelen het als je er niet echt voor ze bent.

Ik vier nu dit soort successen. Bijvoorbeeld als ik iets doe wat nodig is, maar waar ik bang voor ben. Als ik eerlijk mijn gevoelens kan uiten en hulp durf te vragen. Als ik met zelfcompassie kan reageren in plaats van boos op mezelf te worden. Of als het me lukt om in mezelf te geloven. Ik heb het zelfs met vrienden gevierd dat ik het jaar van mijn diepste dal heb overleefd. Ieder keer dat het me lukt een stapje te zetten naar de persoon die ik graag zou willen zijn is dat een succes voor mij.

Amazing

En tenslotte: wees geduldig met jezelf. Herstel gaat langzaam, soms val je terug. Soms heb je geen invloed op de dingen. Het lukt je niet altijd om je dromen waar te maken. Ik ben zelf ook niet waar ik had gehoopt te zijn. Daar ga ik mee om door geduld en vertrouwen te kweken. Tevreden te zijn met wat wél lukt. Maar dat blijft moeilijk hoor. Het duurde een lange tijd voordat ik onder ogen kon zien hoe teleurgesteld ik was met mijn leven.

Waardeer jezelf zoals je bent. Dat wil ik anderen graag meegeven die met zichzelf in de knoop zitten en daar uit proberen te komen. Want het is moeilijk: anderen begrijpen je strijd soms niet. Het zijn interne gevechten die voor anderen onzichtbaar zijn. En moeilijk onder woorden te brengen zijn. Het is zwaar en niemand geeft je een certificaat; je hebt je demonen overwonnen. Gefeliciteerd! Terwijl dat juist de grootste overwinning is. Daarom zeg ik: You Are Amazing!"

tags: 

Lees de interviews:

tags: