Het falen vieren

Simeon Karsten (31) is oprichter van Vitamine-Z. Van daaruit organiseert hij jaarlijks het Icarus festival, waarin het falen gevierd wordt. Deze Griekse mythe over Icarus gaat over vallen na hoogmoed.

'€œIcarus, de zoon van een uitvinder wil vliegen met door zijn vader gemaakte vleugels van veren en was. Omdat de was zou kunnen smelten, waarschuwt de vader om niet te hoog en te dicht bij de zon te vliegen. Icarus is echter overmoedig en stort in zee. Ik zie daarin een metafoor voor jonge volwassenen. Hun normen voor succes zijn zo hoog dat ze eigenlijk onhaalbaar zijn. Ze storten dan uiteindelijk neer in burn-out en depressie.

Verdriet hoort er bij

Mijn eigen depressie was het gevolg van het niet uiten van negatieve emoties. Ik was totaal geprogrammeerd om dat niet toe te laten in mijn systeem. Ik had dat helemaal niet door. Zo werd ik steeds ongelukkiger, want met het niet accepteren van een deel van mijn emoties ontkende ik een deel van mijn zijn. Ik ben toen gaan leren om verdriet, boosheid als gewone menselijke emoties te zien. En ze op een gezonde manier te uiten in plaats van ze te onderdrukken.

Soms ben ik bang om weer depressief te worden. Bepaalde patronen zitten heel diep. Maar ik heb geleerd om eerlijk te zijn over mijn kwetsbaarheid. Soms ben ik gewoon melancholisch en een beetje down, nou ja dan heb ik zo'n dag. Dan ga ik op de bank zitten met een goed boek of mooie muziek. En even niets van mezelf verwachten. Meestal is het de volgende dag dan wel weer voorbij.

Onbereikbare norm

We organiseren elk jaar een festival met muziek, theater, workshops, lezingen en debatten, hier op de Ceuvel. We bieden de bezoekers een dynamische mix van inhoud en plezier. We snijden serieuze onderwerpen aan zoals falen, kwetsbaarheid en eenzaamheid via theater, filosofie en wetenschap in allerlei workshops. Daarmee verpakken we een serieuze boodschap in een leuk feest. Juist die mix laat zien dat kwetsbaarheid en plezier prima samen gaan.

Een workshop kan bijvoorbeeld gaan over ideaalbeeld van lichamelijk perfectie Mensen zijn zo gefocust op een mooi lichaam. Hoe zie je eruit? Heb je een six-pack? Heb je mooie kleren? Zit je op Yoga? Eet je gezond? Daar kunnen we te ver in doorschieten, doordat het een onbereikbare norm gaan worden, waarbij je altijd te kort schiet en altijd faalt in de ogen van jezelf. Misschien is het lichaam wel het meest concrete beeld van onhaalbaar perfectionisme.

Imperfectie hoort er bij

Dat belichten we dan vanuit allerlei invalshoeken, zoals een tai-chi leraar, een diëtist, een onderzoeker en een kunstschilder. We maken deelnemers bewust van verwachtingen die ze van zichzelf hebben. En hoe ze toch vrede kunnen hebben met de werkelijkheid zoals die is. Dat helpt om daarin een andere, meer gezonde houding te ontwikkelen.

Je bent soms gelukkig en soms ongelukkig. Het idee dat je altijd gelukkig zou moeten zijn is niet realistisch. En ook dat je daar altijd zelf voor verantwoordelijk bent, klopt niet. We voelen ons niet gelukkig als we een norm niet halen. Bijvoorbeeld als je niet meekomt op school. Maar dat is een norm die we zelf gesteld hebben, en dat heeft geen reet te maken met gezond zijn of gelukkig zijn.

Falen vieren

Bij Icarus willen wij daarom het falen vieren. Wij stellen niet succes, maar falen als wenselijke norm. Daarmee willen het falen uit de taboe sfeer halen. Icarus staat voor het normaliseren van falen, het normaliseren van ongeluk, het normaliseren van eenzaamheid. Daarmee willen we de druk van het succesvol moeten zijn eraf te halen. En meer ruimte en rust creëren in de samenleving. En zo minder burn-outs en depressies.

Mijn visie is dat we imperfect zijn en fouten maken, maar ontleerd zijn daar over te praten. Falen is misschien niet altijd leuk, maar het hoort er wel bij. Het zou mooi zijn als we gewoon konden zeggen: 'Sorry, maar ik heb de plank volledig mis geslagen.' Dat vraagt ook wat van degene die de dupe is. Dat die kan denken: 'Okay het is niet leuk, maar laten we proberen een oplossing te vinden.'€™

Een mens kan nou eenmaal niet perfect zijn. Ik zou zelfs zeggen: het is eigen aan de mens om imperfect te zijn. Als je kwetsbaarheid, ongeluk en falen geen gezonde plek geeft, dan stort je uiteindelijk neer zoals Icarus, want dat houd je niet vol. Met het festival willen we mensen weer in contact brengen met hun hele mens zijn.'€

www.icarus-amsterdam.nl

tags: 

Lees de interviews:

tags: