Volg je innerlijke stem

Het was voor Laura (40) een hele sprong om haar baan op te zeggen. Ze verliet daarmee de veiligheid die haar hielp om te gaan met sociale angst. Toch wilde ze meer haar passie volgen.

'Mijn vaste baan gaf mij veel structuur. Ik wist: dit is wat ik doe en daar hoef ik verder niet over na te denken. Het gaf me een plek in de maatschappij, ik leverde een zekere bijdrage. Nu dat voor mij is weggevallen, maakt mij dat onzeker. Ik vraag me soms af of het me gaat lukken om opnieuw een plek te creëren. Het voelt nu alsof de maatschappij een gesloten deur is, die ik weer moet openen.

Weer uitvinden wie ik ben

De beslissing om te stoppen met mijn werk bij SCIP in Amsterdam is een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit genomen heb. Maar ik had een dieptepunt bereikt. Ik was niet meer blij met mijn leven. Ik wilde niet meer redactioneel ondersteunen, maar zelf schrijven. En niet schrijven over psychiatrie, maar over duurzaam samenleven. Dat heeft meer essentie voor me. Bovendien verlangde ik naar wonen in de natuur.

Ik had niet voorzien dat ik eerst een heel proces door moest, voordat ik inspiratie zou krijgen om te werken aan mijn bedrijf als copywriter. Nu mijn vaste structuur is weggevallen en ik veel tijd heb voor mezelf, moet ik weer uitvinden wie ik ben. Los van een baan. Vertrouwen vinden in mezelf in plaats van in de buitenwereld.

Ik werd het net niet

Laatst kwam er een vacature langs voor een klus die heel goed bij mij leek te passen. Helaas: ik werd nummer twee en kreeg de klus niet. Dat was een teleurstelling voor me. Ze hadden meer vertrouwen in de andere kandidaat, omdat zij krachtiger overkwam. Ik vond dat heel lastig om te horen. Het raakte mij op mijn zere punt. Het bevestigde mijn angst dat ik er niet tussen zou komen: 'Ik kan mezelf niet verkopen, ik ben te verlegen.'

Het duurde ongeveer een week of twee om mijn gedachten hierover te ordenen. Ik schrijf dan alle gevoelens en vragen op die ik tegenkom. Zo kom ik dan weer tot wat waar is, tot mijn kern. Ook besprak ik de sollicitatie met veel mensen. Zij gaven hun feedback en belichtten de verschillende kanten, ook die van de persoon bij wie ik op gesprek ging.

Tussen angst en passie

Dit hielp me de afwijzing beter te accepteren. Ik kon mezelf weer als gelijkwaardig beleven aan de persoon bij wie ik op gesprek ging. Een andere eye-opener die ik door deze afwijzing kreeg, was dat ik mijzelf beter wilde leren presenteren. Ik heb me toen alsnog opgegeven voor een cursus sollicitatievaardigheden van het UWV die ik eerder had afgeslagen.

Naarmate een opdracht dichterbij komt, wordt de angst sterker, maar ik blijf toch mijn best doen. Zo gecommitteerd ben ik wel. Naast mijn bange deel is er blijkbaar ook een krachtig deel dat voelt: dit wil ik graag doen. Die drive is groter dan de angst. Ik kan steeds beter switchen van angst naar enthousiasme. Want ondanks de teleurstelling van de afwijzing, merkte ik tijdens het solliciteren wel dat er iets in beweging was gebracht. Ik voelde me weer levendig, in contact met mijn passie.

Aansluiting zoeken

Om weer structuur en voeding te geven aan mijn leven, heb ik me aangesloten bij allerlei community's en groepjes. Zoals de meditatie jongerengroep en vrouwenyoga. Daar heb ik een tantra drieluik gedaan. Dat bracht mij meer in mijn lichaam en heeft weer van alles in beweging gezet. Ook zit ik in een groep met andere vrouwen die zelfstandig ondernemen.

Een van hen ondersteunt andere vrouwen bij het zelfstandig ondernemen. Dat doet zij door je de verbinding te laten zoeken. Je leert een community om je heen te bouwen die bij jou past. Nu maak ik bijvoorbeeld gebruik van online co-working. Je werkt dan vanuit huis via de pc samen met anderen. We gaan aan de slag in een ritme met vaste werktijden en pauzes. Dat geeft structuur. Ook delen we tips en ervaringen.

Innerlijke stem

Een ander platform waar ik nu aan deelneem is Earthkeepers, voor mensen die zich in willen zetten voor een meer duurzame wereld en elkaar daarin willen ondersteunen. Verder nam ik deel aan de workshop Getting Noticed And Valued waarin je leert meer zichtbaar te worden; een groot thema voor mij. Want als ik zichtbaarder word, voel ik me ook kwetsbaarder.

Sinds een aantal jaar heb ik een goede band met een coach. Van hem heb ik geleerd meer bij mezelf te blijven en de kracht in mezelf verder te ontwikkelen. Hij laat me zien dat ik een keuze heb en dat ik mag vragen om wat ik nodig heb. Ik was geneigd te denken: 'Ik vind dat niet zo fijn, maar dat zal wel aan mij liggen'. Maar tegenwoordig sta ik steeds sterker in mijn schoenen. Ik kan beter luisteren naar mijn innerlijke stem en vaker voor mezelf kiezen.

Vertrouwen de ruimte geven

Om nog meer in mijn kracht te komen, mediteer ik. Als ik met een gevoel zit dat wringt, ga ik daar mee ´zitten´. Dat helpt mij om het gevoel te integreren en los te laten. Een cursus focussen sloot daar goed bij aan. Je gaat dan je fysieke sensaties beschrijven. Je erkent het gevoel en blijft erbij. En ook als je weerstand voelt, blijf je daar bij. Na zo'n sessie zie ik wat er aan de hand was en voel ik me vaak opgelucht.

Ook de bewegingsleer Chi Kung helpt me. Mijn docente is er zelf mee begonnen om te herstellen van een burn-out. Het was nooit haar intentie om zelf les te gaan geven; het leek haar zelfs onhaalbaar. Toch lukte het. Dit inspireert mij om te vertrouwen. Zij volgt mijn groei en stelt mij daarin gerust. Ergens weet ik wat ik kan, ook al kan ik het nog niet helemaal voor me zien. Als ik dat zelfvertrouwen de ruimte kan geven, dan volgt mijn succes als freelancer vanzelf.

Anders kijken

Hoewel ik het met mijn sociale angst vaak spannend vind om naar dit soort activiteiten toe te gaan, helpt het me te herinneren wat mijn droom is. En daarna voel ik me levendig, stralend en gevoed. Dat geeft me energie en moed om door te gaan. Het vuurtje in mij wordt er door aangewakkerd. Ik probeer me te richten op de dingen waar ik plezier in heb.

En ik zie steeds meer de waarde van het proces waarin ik zit. Ik kijk anders naar mijn kwetsbaarheden en gevoeligheden. Want deze zouden voor mij als schrijver juist vruchtbaar moeten zijn. Het is in feite unieke materiaal om mee te werken. Ik ben er trots op dat ik sterker ben geworden. Daar heb ik hard aan gewerkt.

Ruimte innemen

Ik ben beter gaan luisteren naar delen van mijzelf die het echt heel moeilijk vinden om aanwezig te zijn. Ik heb geleerd om daar meer respect voor te hebben. Daardoor heb ik meer harmonie in mezelf gevonden. Doordat ik meer in contact ben met delen in mezelf, ben ik er meer. Neem ik ook letterlijk meer ruimte in. Mijn lichaam reageert zelfs anders op voeding; ik ben zes kilo aangekomen, wat eerder nooit lukte.

Ik voel me vreedzamer, met minder strijd in mezelf. Ik kom steeds meer bij mijn eigen stem. Waar beleef ik plezier aan? Wat wil ik graag in de wereld en wat zijn de eerste stapjes? Zo kom ik steeds dichter bij mijn essentie. De kern van in je kracht komen is voor mij dan ook: contact maken met je passie. Voelen wat je echt wilt. Volgen waar je blij van wordt.'

tags: 

Lees de interviews:

tags: