Mislukken als kado

Michiel van Rooy (35) kwam naar Amsterdam met grote dromen. De druk van het 'perfecte plaatje' werd hem echter te groot. In de afkickkliniek ontdekte hij het belang van hulp vragen en delen.

Ik ben naar Amsterdam gekomen om geschiedenis te studeren en een groot schrijver te worden. En daarmee veel geld verdienen. De lat lag hoog. Ik wilde veel, maar deed weinig en kreeg een hekel aan mijzelf. De pijn dempte ik met alcohol. Drinken hoort bij het imago van een kunstenaar, net als doen waar je zin in hebt en veel feesten. Uiteindelijk deed ik niks meer en zakte ik steeds dieper in depressie, boosheid en drankgebruik.

Schijnbeeld

Ik heb nog lang het beeld kunnen ophangen dat het perfect met me ging. Maar het werd steeds erger en op een gegeven moment moest ik wel hulp vragen. Mijn zus, een paar anderen en mijn ouders hielpen me. Het afkicken was een ontzettende opluchting en bevrijding. Ik hoefde niet meer tegenover mijzelf en tegenover de wereld vol te houden hoe geweldig ik was. Ik kon weer gaan werken aan mezelf. Door met lotgenoten om te gaan, voelde ik me minder eenzaam.

Durf te vragen

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om hulp te vragen. Als je problemen hebt waar je je voor schaamt, heb je heel erg de neiging om het zelf te willen oplossen. Je wilt niet aan mensen laten zien dat je in problemen zit. Maar als je dat wel doet, merk je vaak dat er meer mensen zijn die met dezelfde problemen worstelen. Dat was voor mij een belangrijke ontdekking.

Delen geeft zicht

Als je negatief over jezelf denkt, denk je vaak dat anderen ook negatief over je denken. Maar mensen reageren zelden negatief. Integendeel, zij zullen eerder hun problemen delen en dan merk je dat je niet de enige bent. En door er over te praten kun je deze gevoelens steeds beter accepteren. Dan schaam je je steeds minder voor gevoelens van eenzaamheid, angst, depressie en minderwaardigheid. En uiteindelijk komt er dan ook een oplossing in zicht.

Mislukken omzetten

Ik denk eigenlijk dat je niet kan mislukken. Ieder mens heeft waarde en mag er zijn. We zijn op aarde om met elkaar om te gaan. Als we dat proberen zonder te kijken naar uiterlijke maatstaven voor succes, dan denk ik dat we een vervuld leven kunnen leiden. Ik zo mijn gevoel van mislukken kunnen ombuigen naar een gevoel van er mogen zijn. Ik heb zelfs van het praten over mijn problemen mijn werk gemaakt. In die zin heb ik mijn mislukken omgezet naar slagen. En dat alleen maar door op een andere manier naar mezelf te gaan kijken.

De pracht van jezelf zijn

Als het niet lekker gaat, vind ik het nog steeds lastig, maar ik ben nu wel geneigd sneller hulp te zoeken. Oude gevoelens komen voorbij, maar ik heb ook geleerd te accepteren dat ze bij mij horen. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik ben liever zoals ik ben dan dat ik mijn best doe om iemand te zijn die ik niet ben. Als mensen succes boeken door zichzelf geweld aan te doen, dan kun je je afvragen hoe succesvol iemand werkelijk is. Ik denk dat het echte geluk vooral te maken heeft met jezelf aanvaarden. Ik vind het prachtig als iemand zichzelf is.

Elke dag dankbaar

Verslaving is een hardnekkige ziekte en je moet elke dag je best doen om daar mee om te gaan. Ik ben trots op het feit dat ik ben afgekickt, dat het me elke dag lukt om niet te gebruiken. Inmiddels ben ik zeven jaar clean. Dat is voor mij een groot succes waar ik elke dag dankbaar voor ben.
Vroeger was ik bezig met wat ik van de wereld zou moeten krijgen. Nu ben ik veel meer bezig met wat het leven mij vanzelf al geeft. Dat geeft me het gevoel dat ik veel terug krijg voor de moeite die ik doe. Ik weet wat mijn kwaliteiten en beperkingen zijn en daar werk ik mee. Dat geeft mij veel voldoening.

Mislukken geeft kennis

Door te mislukken creeer je de ruimte voor jezelf om te ontdekken wie je bent. Zo leer je jezelf kennen. Dat is voor mij de kunst van het mislukken. Ik ga graag door op deze weg met mijn ervaringsdeskundigheid. Ik zou graag mensen willen helpen om te ontdekken wie ze zelf zijn, en ze te stimuleren om daarvoor uit te komen. Ik ervaar dat het alleen maar positiever wordt als je jezelf bent. Dan ga je vanzelf dingen vinden die bij je passen. En krijg je vanzelf meer plezier in wat je doet. Dat is voor mij succes.

Het plaatje is groter

In mijn ervaring zijn we in deze maatschappij altijd heel erg bezig met slagen en iemand worden. Naar mijn idee is dit maar een deel van het plaatje. En ik denk dat succesvol falen je op een andere manier confronteert met je mens zijn. Het voert je weg van alleen maar meer willen verdienen, meer willen hebben, meer willen zijn. Er zijn veel meer dingen in het leven die de moeite waard zijn dan alleen maar succes en geluk.

Falen als kado

Als we iemand willen zijn en daarnaar streven, dan zijn we vooral bezig met iets dat er niet is, waarvan we bang zijn dat we het nooit bereiken. De confrontatie met hoe je werkelijk bent, kan pijnlijk zijn. Maar daar tref je ook een waarheid die je echt vooruit kan helpen. Dat kan pas als de maskers zijn gevallen. Dat is pijnlijk, maar ook eerlijk. En als we vanuit die oprechtheid delen, dan kan dat een enorme opluchting geven. Eigenlijk zou ik die vorm van mislukken iedereen willen aanraden. Het is het mooiste kado dat je jezelf kan geven.

tags: 

Lees de interviews:

tags: