Kunst Met Een Verhaal

Bruce Springsteen: van Badlands tot Promised Land

Bruce Springsteen is na jaren weer op tournee met zijn E Street Band, waarbij hij ook Nederland aandeed. Hij staat bekend als een onvermoeibare rocker, die met zijn muziek positieve energie in de stadions pompt. Maar de popster toont ook  zijn kwetsbaarheden en heeft zelf periodes van depressie doorgemaakt.

 00000000 promised land

 

 

 

Licht

De film Blinded by the Light vertelt het waargebeurde levensverhaal van Javed,een Pakistaanse jongeman in arme Engelse buitenwijk Luton. Hij gaat gebukt onder het gezag van zijn orthodoxe ouders en de uitzichtloosheid van de armoede. Als hij op een dag de muziek van Bruce Springsteen hoort, ziet hij het licht en er komt verandering in zijn leven. Door de positieve teksten krijgt hij geloof in zijn eigen kunnen, schudt de druk van zijn ouders en milieu van zich af, en wordt zo onafhankelijk: 'It's Independence Day' zingt Springsteen. Javed kiest voor een eigen richting in zijn leven, neemt het heft in eigen hand en gelooft in het zogenaamde ‘Beloofde Land’,  het oord van idealen. De tekst van The Promised Land  geeft hem moed:
‘If I could take one moment into my hand
Mister I ain't a boy, no I'm a man
And I believe in a promised land’

Fan

In the documentaire Springsteen and I vertellen fans uit de hele wereld hoe herkenbaar de songs hun situatie verwoorden en hoop geven. Hoewel Bruce typisch Amerikaanse situaties beschrijft (veel Cadillacs, Highways, etc) gaat het om universele gevoelens die ook mensen uit andere culturen aanspreken. Zijn muziek is de soundtrack van hun leven.
Een voorbeeld daarvan is Out in the Street , een song over een arbeider die zich de hele week uit de naad werkt en na werktijd op straat zich vrij voelt om helemaal zichzelf te zijn. Er klinkt triomfantelijk:
'When I'm out in the street, oh oh oh oh oh
I walk the way I want to walk
When I'm out in the street, oh oh oh oh oh
I talk the way I want to talk'

Springsteen weet zich zo goed in te leven in het dagelijks bestaan van de gewone man, de hardwerkende burger. Het is vanwege dergelijke herkenbare teksten, toegankelijke rockmuziek en niet te vergeten zijn aanstekelijk presentatie dat deze bevlogen ‘Working class hero ’ altijd volle stadiums trekt. 

Down

Als Bruce de uitputtende concerten zelf fysiek nauwelijks kan bolwerken begint hij in de jaren '80 aan fitness en een gezond mogelijke levenstijl. Hij wordt een gespierde verschijning met opgestroopte mouwen, jeans en laarzen, die kracht en stoerheid uitstraalt. Tegelijkertijd is hij ook iemand die zijn kwetsbaarheid durft te tonen. In zijn autobiografie Born to Run onthult Springsteen dat hij van tijd tot tijd aan depressies lijdt. Hij heeft er bewust voor gekozen om hier open en eerlijk over te zijn en is er zelfs trots op. Zodoende wil hij het uit stigma sfeer te halen en anderen die er last van hebben te helpen.
Hij krijgt zware depressies als hij begin dertig is en later langdurig als hij zestig plus is. Hij kan dan nauwelijks zijn bed uitkomen. In This Depression zingt hij met sombere stem, monotoon in een mistige klanklandschap.
''Baby, I've been down
But never this down
I’ve been lost
But never this lost'
Hij vergelijkt depressies met een zwarte olievlek die zich over een kristalhelder, turquoise bergmeer aan het verspreiden is. Zijn vrouw Patti ziet het meer als een vrachttrein met gevaarlijke lading die dreigt te ontsporen. De grondslag ligt in zijn jeugd en vooral in de moeilijke relatie met zijn vader. Deze had ook mentale problemen. Gaat hij nu de zelfde kant op? Muziek als therapie blijkt niet voldoende, met antidepressiva en professionele hulp komt Bruce er weer boven op. Het is bijzonder dat de inspirerende zanger die anderen zo tot grote hoogte brengt zelf door de diepe dalen is gegaan.
Nu dient zich een andere kwetsbaarheid aan: die van de leeftijd. Na vijftig jaar zijn Bruce en zijn ‘boys’ van de E Street Band zijn inmiddels de 70 gepasseerd. De strijdmakkers zijn niet van plan te minderen; No Retreat no Surrender is het openingsnummer op zijn tournee. Hoe lang lukt het nog door te gaan met deze intensieve concerten van drie uur onafgebroken? Het besef van sterfelijkheid is inmiddels een nieuw thema in zijn oeuvre geworden zoals in de song Last man standing. ‘Pluk de dag adviseert hij zijn fans tegenwoordig.

Sprong

Een van Springsteen's lijfliederen - naast Born to Run- is het nummer Badlands. De populaire song dateert uit 1978 en komt het beste live tot zijn recht. Het is inmiddels al zo'n 1500 keer gespeeld, elk concert voor een deinende menigte in een onmetelijke arena. Het uptempo lied heeft een stampend ritme. De mokerslagen van de drummer brengen je direkt in een strijdbare modus. Voor Amerikanen is Badlands de naam van een National Park in South Dakota met prairies waar niet veel groeit. Maar in de energieke song zijn de Badlands figuurlijk bedoeld.. Bruce beschrijft het harde leven dat je van dag tot dag moet leiden, als een slaaf in de velden of een arbeider in de fabriek:
'Workin' in the field till you get your back burned
Workin`neath the wheels till you get your facts learned'.
En de tegenslagen waarmee je dagelijks te maken hebt en de prijs moet betalen:
'Badlands you gotta live it every day
Let the broken hearts stand
As the price you've gotta pay'
Er klinkt felheid, haat en verbittering: I wanna spit in the face of these Badlands. De rauwe stem van bandmaat Steve van Zandt zingt harmonie. En halverwege speelt Bruce een korte maar ijzingwekkende gitaarsolo die alle pijn samenvat. Gevolgd door het scheurend geluid van een saxofoon, waarna het tempo vermindert en het stadion haar hart kan luchten door luidkeels mee te zingen 'Wohoho Badlands'
De vraag is waarom het publiek zo enthousiast is over zoiets negatiefs als Badlands. Het antwoord is dat de tekst niet alleen gaat over de treurigheid van de Badlands maar vooral over de strijd om daar uit te breken: de 'struggle of life'. Vechten voor een beter leven, en nooit hoop en dromen opgeven. Badlands is een lied van een doorzetter:
'I believe in the faith that could save me.
I believe in the hope and I pray that some day it
Will raise me above these Badlands
Als de zanger boven de ellende van Badlands komt te staan, is er optimisme: Blij te leven! 'That it ain't no sin to be glad you're alive. Het is niet voor niets dat het lied zo populair is, de Badlands kun je namelijk achter je laten. En je komt versterkt uit de strijd: 'The Badlands are treating us good'. Bij het slotakkoord maakt Springsteen een hoge sprong.

Song

https://www.youtube.com/watch?v=LzsAPhGpMkA

 

Badlands  

 

Bronnen, Credits

Bruce Springsteen Born to Run (Simon & Shuster, 2016)
Springsteen and I  Dvd ( Ridley Scott,2013)
Blinded by the Light (Gurinder Chandra, 2009)
Copyright platenhoezen: CBS/Sony 1978
Copyright Lyrics:  Bruce Springsteen, CBS/Sony

 

 

tags: 

Kunstenaar Wendela de Beaufort heeft sindskort een tekengroep ‘Huidtekenen’ bij SCIP opgezet. Benieuwd naar de achtergrond hiervan spreek ik haar over de telefoon vlak voor haar trip naar Parijs.

437016920_3379828462308859_5812453387407641550_n

 

tags: 

Overal in de stad fiets je nu langs posters van het Van Gogh Museum met de kop 'Painting as a Last Resort'. Wat zou dat zijn? Het blijkt te gaan om Matthew Wong (1984 - 2019) een Canadese kunstenaar die kampte met mentale problemen en kunst als zijn laatste toevluchtsoord zag. In zijn korte leven schilderde hij een indrukwekkend oeuvre bij elkaar.

 

matthew wong

tags: 

Bruce Springsteen is na jaren weer op tournee met zijn E Street Band, waarbij hij ook Nederland aandeed. Hij staat bekend als een onvermoeibare rocker, die met zijn muziek positieve energie in de stadions pompt. Maar de popster toont ook  zijn kwetsbaarheden en heeft zelf periodes van depressie doorgemaakt.

 00000000 promised land

 

 

 

tags: 

Als tekenaar Peter Vos, zich overspannen voelt, trekt hij zich een tijdlang terug in de natuur. Door het maken van een Vogeldagboek vindt hij structuur en komt hij weer uit het dal. Natuurtekenen als therapie.

 

 

tags: 

Museum voor Modern Realisme MORE belicht een serie tekeningen die Jan van Herwijnen ruim een eeuw geleden gemaakt heeft. 'Tekenen uit Mededogen' is de titel. Het gaat om portretten van zijn hand van mensen uit een psychiatrische inrichting. Het project heeft tot het eigen herstel van de kunstenaar geleid en destijds bijgedragen aan de emancipatie van de psychiatrie.

jan van herwijnen

tags: 

We keken er op jarenlang op uit, maar er viel niets te zien: de binnenplaats van het SCIP-pand aan de Keizersgracht. De leegte is nu opgevuld met een grote wandschildering. Vooral op zonnige dagen zie je hoe mooi de heldere kleuren zijn. Een gesprek aan de keukentafel met de makers Rudy Bosman en Sue Armstrong over het ontstaansproces van dit kunstwerk.

thumbnail_IMG_6346

 

tags: 

Sara Houtkooper heeft momenteel een expositie van haar werk rond het thema ‘Identiteit’ op de locatie Keizersgracht 252 van SCIP. Tijdens het ophangen van haar werken in de Tuinkamer kwamen we op het idee om op een later moment uitgebreider over de achtergrond van haar kunst te praten.

 

Sarah Mattenkloppers1

tags: 

Jannemiek Tukker verscheurde haar eigen schilderijen tijdens een psychose. Door de scheuren weer te herstellen werkt ze ook aan eigen haar herstel. Haar werk is te zien bij Galerie Beeldend Gesproken in Amsterdam.

 

tukker 2

tags: 

Op een herfstdag spreken we op het SCIP-kantoor met de Amsterdamse kunstenares Judith Ockeloen over haar leven en werk. "Pas op mijn 57ste ben ik naar de kunstacademie gegaan: de Wackers Academie. Daarvoor heb ik altijd veel bij buurthuizen getekend met name modeltekenen. De leraar zei altijd: “Ik hoef jou geen les te geven” terwijl ik wist dat ik nog een hoop te leren had."

ockeloen 0

tags: 

'Vincent is de enige waarvan je geen 1,5 meter afstand hoeft te nemen. Kom dichterbij om zijn werk te bekijken'. Met deze woorden attendeert het Van Gogh Museum me op de portretexpositie 'In the Picture'

1200px-Vincent_van_Gogh_-_Zelfportret_met_verbonden_oor_(Van_Gogh_&_Japan)

tags: 

Acht jaar lang reed Deborah Alma met haar vintage ambulance naar festivals, conferenties, scholen en bibliotheken in Engeland. In dit voertuig schreef zij gedichten voor, met de bedoeling de stemming van mensen gunstig te beïnvloeden.

Deborah Alma portrait photo

tags: 

In zijn boek "Liefde in Tijden van Duisternis' beschrijft Ralph Mulder zijn langdurige gevecht met zijn ziekte.  Daarin kreeg hij onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw. 'Door haar kreeg ik weer lichtjes in mijn ogen'

persfoto

tags: 

Bart Berkhout (63) over zijn deelname aan het Inloop- en Coachingatelier van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

bart12

tags: 

Het lukte Ingrid jarenlang om goed te functioneren in de zorg. Tot zij op middelbare leeftijd plotseling een burn-out kreeg. Pas nu komt zij toe aan zorg voor zichzelf.

ingrid

tags: 

Een interview met Silvia Koning. Over het spiegelen van onrecht, het spiegelen van ideeën, van de ander en van jezelf

000 silviajpg

tags: 

Mathisse Arendsen lijdt aan een Dissociatieve IdentiteitsStoornis (DIS) als gevolg van een traumatische jeugd. Het schilderen is voor hem een enorme steun:"Zonder kunst zou ik waarschijnlijk draaideurpatiënt geweest zijn".

Mathisse1

tags: 

We zijn op bezoek bij Max Carper (27) in zijn huis in Assendelft. We willen hem interviewen over zijn schilderkunst, maar hij komt met een object. Het lijkt op een hoofd van een T-Rex.

tags: 

Gil is succesvol als danser en wint de internationale danswedstrijd Juste Debout. Na zijn psychose heeft dit succes echter weinig waarde voor hem. Die vindt hij uiteindelijk in het geven van danstherapie aan anderen. 

242126567_274234874534579_3374179963217677199_n

tags: 

We ontmoeten Rik Oskam op een herfstdag in het SCIP pand aan de Keizersgracht. Hij heeft een map met met werk meegenomen en we praten over het ontstaansproces van zijn kunst. 

tags: 

We ontvangen kunstenaar Gert op de zolderkamer van Ervaringswijzer en praten over zijn werk. Hij heeft zowel foto's als originelen bij zich.

tags: 

De vriendschappelijke maar soms uitdagende relatie tussen de Gwen en Carlijn vormt de basis voor hun muziek en teksten. Deze 'Rappende Meiden' combineren lichtvoetige klanken met indringende woorden.

tags: